Diffuse taal

De bouwstenen van taal zijn inwisselbaar als het gaat om de betekenis.

Uit meubels zou je evengoed een taal kunnen opbouwen als uit kralen, ingekraste spijkervormen of alleen klanken.

Daaruit volgt dat de structuren die voor betekenis in onze hersens zorgen ook uit diverse verschillende bouwstenen zouden kunnen bestaan, per individu of per diersoort verschillend of beide.

Mijn betekenis van het woord ‘huis’ is gerelateerd aan andere betekenissen en omvat ‘huis’ als een ding wat in onmisbare relatie staat tot andere betekenissen (bouwwerk, dak, geborgenheid etc.). Maar jouw betekenis van het woord ‘huis’ is op soortgelijke maar slechts gedeeltelijk overlappende wijze een verzameling van gerelateerde betekenissen.

Het woord ‘huis’ is dus een klank en of notatie-afspraak tussen verschillende individuen voor meerdere -min of meer overlappende- verzamelingen van betekenissen.

En omdat je geen enkele betekenis kunt isoleren van de gerelateerde betekenissen is het de vraag of de betekenis aan corresponderende materiële bouwstenen zoals moleculen gekoppeld kunnen worden, al komt de associatie niet onmiddellijk op bij het uitspreken van bijvoorbeeld het woord ‘huis’.

Zonder die afspraak is de betekenis vogelvrij, d.w.z. er kan geen specifieke reeks materiële bouwstenen gevonden worden die het woord ‘huis’ exclusief weergeeft.

Tot zover mijn filosofische speculatie.

De stelling van vandaag is dus:

Het is onmogelijk om een sluitende algemene betekenis te vinden voor een zelfstandig naamwoord. Wel kunnen er nadere afspraken over gemaakt worden. Zonder die afspraak is de betekenis vogelvrij, d.w.z. een exclusieve betekenis ‘an sich’ bestaat niet.

Wat is jouw mening hierover?